~ a K u N a M a ~

.:: Apa la yang aku merepek kat sini ::.

Friday, April 13, 2007

Kesian Ayish...

Hari Sabtu lepas masa tengah galak main ngan Papa dia, agaknye dah terlampau excited sangat main, Lan pun dah kepenatan, masa in the move nak dokong, Ayish macam nak lari turun, then Lan pun macam tak sempat nak pegang kuat, tangan pun dah lenguh.. ayish slip dari tangan dia terus.. BAMMMM!!!... flat face kat lantai dahi jatuh dulu... Mende ni jadi depan mata aku.. aku pun cuma leh jerit.. "Abang!!..".. terus kaku.. tak leh nak gerak.. menggigil toksah cakap la tgk anak aku dah start menjerit... menangis... Aku dah start tak tentu arah dah... Nasib baik Lan leh control situation lagi.. tapi aku tau dia pun tgh gabra... Masa angkat ayish aku dah nampak benjol kat dahi belah kiri besar bola golf dah... (Uwaaaargghh!!! anak aku..) then aku terperasan mcm ade line merah panjang kat benjol tu.. Aku cam nak pengsan dah ingat dahi dia dah terbelah luka... Panic gile aku toksah cakap la.... Mulut dia dah start berdarah.. Luka terhantuk gigi... Tapi masa tu aku dah tak bole pikir apa.. ingat mende bukan bukan je... (Astaghfirullah...)... Dalam dok sebok memujuk.. aku dah tak ingat nak amik ais ke nak tuamkan benjol tu... Sudahnye macik aku yg ambilkan then tekapkan.. aku masa tu mmg giler blank... Serius.. tak tau nak buat apa.. Dalam pada tu leh bertekak la jap ngan Lan pasal nak bwk gi klinik or medical center.. Ye la pada aku kalau nak bwk gi specialist pun kene ade GL dari panel dulu.. tak pasal je ING reject.. Then Lan kata takpe bwk terus. .. guna je insuran Ayish... Aku leh terlupa Ayish ade insuran (Lan amik thru Wesports).. Masa tu terus bwk masuk kereta, Lan pun aku tgk mcm ada rasa bersalah, panic tapi dia still leh control la... Aku ni je toksah nak cakap la... berpeluh mcm baru lepas lari 100 meter..

Sampai je kat Emergency medical center.. Aku terus turun.. Lan park kereta.. attendant kat emergency tu tgk aku pun mcm tak tentu arah dah.. dia terus bwk aku masuk dalam.. then aku story la semua... Nasib baik emergency room takde case masa tu... Semua nurse kerumun aku...Anak aku punye menjerit menangis tak payah nak cakap la.... Derang start la buat mcm mcm aku pun concerntrate sangat tgk.. masa tu aku dok sebok ngan Ayish je... pujuk semua... Tak sampai 5 minit, doctor datang, check semua.. Soalan pertama.. Lepas jatuh dia pengsan tak? Aku recall balik ngan blanknye.. terus jawab Tak!!... Pastu soalan kedua, Ada muntah tak? Aku pikir lagi.. Tak!!... Then doctor cakap OK.. Nothing much to worry.. Dengar tu aku dah rasa relief sket la.. Tapi doctor kata buat jugak la x-ray for skull ngan CT scan...

2 kali nurse bagi anak aku ubat tidur, baru lelap anak aku.. kebal betul budak ni... dah tidur baru senang nak buat CT scan... dekat 1 jam setengah gak la kat situ dari mula... siap je filem x-ray ngan ct scan.. aku terus kejar doctor ikut masuk bilik... masa tu punya la turun naik nafas aku, jantung aku punye la kencang.. tunggu doctor nak explain... Aku tengok Lan, Aku tengok Ayish... pastu doctor cakap takde apa apa la... concusion sume takde.. cuma contusion je la... masa tu aku tak leh pikir mende apa la doctor cakap... Ngadap citer CSI kan main... bila teringat balik .. gelihati pun ade pikir aku leh blank.. zero masa tu... Report keluar Isnin, so dalam 24 hours tu kene observe je la tengok kalau tetiba je Ayish muntah ke pengsan ke... jadi pelik ke... Doctor kata kalau nak admit pun boleh.. lagi senang derang nak jaga... Aku ngan Lan yang tak nak... Sebelum ni je dalam tahun 2007 ni la.. dah 2 kali anak aku admitted... sampai naik phobia dia tengok ubat, tengok nurse...

Alhamdulillah la... sekarang ni benjol pun dah susut... aku tengok dia pun ok je.. Report aritu pun kata takde apa... Lega nya aku... Yang line merah kat benjol tu actually kesan tile lantai... Yang tu maintain ade lagi la... Lambat sket nak hilang... hari hari aku tanye dia.. sakit lagi ke... dia kata sakit.. tak bagi usik... sengal lagi la tuh... Doctor kata kalau org tua memang sah sah fracture la kepala... leh bleeding dalam... sebab budak lagi baru 2 tahun, skull dia lembut then still developing lagi... Phewww... Alhamdulillah... Nightmare kejap la aku...


X-Ray from Side


CT-scan first film

CT-Scan second film

X-Ray from Front

Labels:

2 Comments:

Blogger konot said...

sib baik tak de apa2... alhamdulillah..kebal ek anak ko...

2:10 PM  
Blogger Norizan said...

tu la... sib baik dia kebal.. alhamdullilah la.. saspen aku..

4:00 PM  

Post a Comment

<< Home